Légy a valóság turistája!

Budapesti séták: a te városod másképpen

Ismerd meg közösségformáló, emlékfeldolgozó, kortárs és klasszikus tereket bejáró sétáinkat és buszos túráinkat!

Utca+Hétköznapok

Hazánk felett az ég

Mitől szép ez a város, és mennyire a miénk? Fókuszban a város jelene, ami sosem független a múlttól. Sorozatunkban Budapest városképével foglalkozunk – építészet, urbanisztika, szociológia és különböző művészeti ágak segítségével.

 • Gazdagréten a szomszédokkal

  Lakótelepi történetek a késői Kádár-korszakból

  Sétánkon ellátogatunk a volt forgatási helyszínekre, hogy megtudjuk, mi minden változott a rendszerváltás óta.

 • Oroszlánvadászat Pesten

  Pampalinivel a Belvárosban

  Amíg a gyerekek a nagy vadász segítségével közel száz kőoroszlánt vadásznak le a Kálvin tértől a Lánchídig, a felnőttek történeteket hallgatnak Remete Szent Antalról és a 2. világháborúról.

 • Kőbánya kincsei

  Pincerendszer, egzotikum, szecesszió

  A főváros legzöldebb kerülete Lechner Ödön legszebb szecessziós templomával és a legizgalmasabb pincerendszerrel. Szeretnéd tudni, honnan épült fel a főváros?

 • A Bauhaus apropóján

  Mindent a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepről

  A hazai Bauhaus-stílusú építészet legszebb emlékei között sétálunk. Nemcsak a lakótelep épületeit vizsgáljuk, hanem felidézzük azokat is, akik tervezték, építették, és akik belakták a Napraforgó utca házait

 • Tiéd a Vár, magadnak építed

  nemzeti értékeink vándorlása Budáról Pestre

  Mi lesz a sorsa a hatalmas műgyűjteményeknek, a budai Várban dolgozó tudósoknak, és mennyibe kerül mindez?

 • Kertész Imre Budapestje

  irodalmi nyomkeresés a szülőháztól a temetőig

  Józsefváros a magyar irodalom egyik legjellegzetesebb kerülete. Innen indult többek között Molnár Ferenc, Mándy Iván, Fejes Endre, Bereményi Géza és Kertész Imre is. Sétánk során felkeressük azokat a házakat és utcákat, ahol a Nobel-díjas író gyermekkora telt.

 • Bérházak és bútorok

  stílustörténeti séta a BÁV Antikvitásban és környékén

  Stílustörténeti sétánkon Görbe Márk művészettörténésszel és bútorbecsüssel azt vizsgáljuk  hogy a 19. század végének stíluskavalkádja hogyan jelenik meg a kor bútorain és épülethomlokzatain.

 • Állatkert Budán

  szörnyetegek és cukiságok a Várban

  A Budai Várban állatok tucatjai rejtőztek el az épületeken és a házak között a Bécsi kaputól a Királyi Palotáig. Klasszikus és rejtett helyeken sétálva felfedezzük a Vár kőállatainak világát.

Politika+Emlékezet

Hűlt helyek és forró nyomok

Nem könnyű Budapesten szobornak lenni, avagy honnan hová vándorolnak felállított majd ledöntött emlékműveink? Mire szeretünk emlékezni, és mire nem? Sorozatunk sétáival alternatív történelemkönyvet írunk.

 • Zsidók és törökök a budai Várban

  a három ábrahámi vallás képviselőinek együttélése

  Járjuk be együtt a főváros legrégebbi kerületét, és fedezzük fel, mi maradt fent a két középkori budai zsidónegyedből, melyik templomot építették át zsinagógává, és hol imádkoztak együtt kényszerűségből a különböző keresztény felekezetek!

 • Szellemek a Svábhegyen

  a politikai múlt kísértetei

  Zöldövezeti séta a polgári Hegyvidéken. Politikai múltunk kísértetei Jókai kertjétől a normafai Kínzóházig

 • Egy nap Petőfivel

  avagy hogyan csináljunk forradalmat?

  Ha több évszázados rendszert szeretnénk megdönteni. mindent alaposan tervezzünk meg, mielőtt rögtönzésbe kezdünk! Avagy, hány ifjú forradalmár tudta reggel, hogy estére rendszert fognak dönteni?

 • A világ igaza

  séta és filmvetítés eredeti helyszínen

  Ki volt az a hős apáca, aki a német megszállás alatt zsidó kisgyerekeknek adott menedéket, majd az egypártrendszer kezdetével maga is üldözötté vált, el kellett hagynia a kolostort és haláláig vidéken dolgozott civil óvónőként?

 • Nyilván tartanak – Újlipótváros

  a

  Kétórás séta a Jászai Mari tértől a Szent István parkig, miközben bekukkantunk néhány olyan épületbe, ahol az ötvenes években együtt éltek megfigyeltek és megfigyelők

 • Emlékszik a Szabadság tér

  avagy nem könnyű szobornak lenni Budapesten

  A kelet-európai ember hozzászokott, hogy a történelmét folyamatosan újraírják, és hogy múltja legalább olyan intenzitással változik, mint jövője. Fedezze fel egy Budapest egyik legfontosabb terét, ami az elmúlt évszázadban szélsőségesen változó rezsimek politikai színpadává vált!

 • Embermentő diplomaták

  emlékséta a Vészkorszak hőseiről

  Bő kétórás emlékséta az embermentés legfontosabb belvárosi helyszíneinek felkeresésével állít emléket a diplomatáknak, valamint magyar és külföldi segítőiknek. A Duna-parti Cipők emlékműtől induló emlékséta az embermentés legfontosabb belvárosi helyszíneit keresi fel, valamint számos egykori „csillagos házat”, tanúvallomások és dokumentumok segítségével felidézve lakóik sorsát. A séta a legendás Vadász utcai „Üvegháznál” ér véget.

Gazdaság+Siker

avagy hogyan készül egy világváros?

Budapest kapitalista átalakulása Európához képest viszonylag későn, a kiegyezéssel kapott lendületet. A Monarchia fél évszázada azonban igazi aranykor, igazi sikertörténet volt. Vállalkozó családok és üzletemberek sikertörténeteit követjük végig, akik nemcsak profitot termeltek, de közösséget is teremtettek, és valódi metropoliszt építettek.

 • Gazdagréten a szomszédokkal

  Lakótelepi történetek a késői Kádár-korszakból

  Sétánkon ellátogatunk a volt forgatási helyszínekre, hogy megtudjuk, mi minden változott a rendszerváltás óta.

 • Szecesszió és divat

  Nőket a köztérre!

  Hogyan változtatta meg az új stílus, a szecesszió és az art deco a városképet? A 19. század végére új világkép és egyben új divatstílus kopogtatott be Európába, ami gyökereiben változtatta meg a női divatot és Pest-Buda “öltözékét”

 • Ahol a pénz lakik

  tőzsde, bank, vigadó, egyebek

  A Szabadság tér és a Belváros épületeit végigjárva szinte mindent megtudunk a Monarchia-korabeli kapitalizmus működéséről. Hogyan „készül” valójában egy kereskedelmi központ, egy világváros?

 • Éljen a piac!

  Séta a régi városfaltól alagúton át az egykori sóházig

  Újabb kalandozások Budapest gyomrában: hogyan épült ki a Vásárcsarnok és környéke? Nyerjünk bepillantást a IX. kerület élelmiszeriparának történetébe, és kóstoljunk rétest!

 • Egy csepp siker

  nagybusszal a Zwack-család nyomában

  Háromórás program, buszos túra a Várból a Zwack Látogatóközpontig. Megnézzük a Zwack-rezidenciát az Úri utcában, bekukkantunk a Gellért-fürdőbe. Pincelátogatás és unicum-kóstolás

 • Hanna és Aladár

  busszal Weissék és Szegedy-Maszákék nyomában

  Rövid séta és nagybuszos városnézés az Andrássy úttól a Csepel Művekig

 • Széchenyi szerelmei

  egy platántól a Lánchídig

  Széchenyi István életének legfontosabb pesti és budai helyszíneit járjuk végig, miközben történelmi öltözetű, játékos kedvű vezetőnk a gróf személyes titkaiba is bevezet.

Város+Közösség

Nem vagy idegen

A város különböző világok találkozási pontja. Budapest sem csak épületekből és utcákból áll, ezért sok sétánk a város lakóira fókuszál: különböző társadalmi osztályok, szubkultúrák és kisebbségek, elismert vagy perifériára szorult emberek, akiket meglátogatunk utunk során.

 • Köztünk élő muszlimok

  vallási kisebbség nyomában Újbudán

  Miközben mecsetről mecsetre járunk, felfedezzük, milyen nyomokat hagyott az iszlám a magyar történelemben és kultúrában. Mégnézzük a szír csemegésbolt kínálatát, és megtudunk néhány érdekes információt az iszlám bankrendszerről is.

 • Ortodox zsidók Pesten

  avagy hagyományőrzés Belső-Erzsébetvárosban

  Az ortodox zsidóság 1868-ban vált külön Magyarországon a neológ irányzattól. Önálló zsinagógájuk azonban majd fél évszázados késéssel épült meg a Kazinczy utcában, amely imaházával, dísztermével, kóser éttermével és iskolájával ma is vallási és kulturális középpontjuknak számít.

 • Boszorkányok a Gellérthegyen

  Vallásháborúk, hiedelmek, technobulik

  A Gellérthegy elsősorban természetföldrajzi adottságai miatt töltött be mindig szakrális szerepet. Kelta eraviszkuszok és rómaiak áldozóhelye volt, később búcsúk és boszorkányszombatok, mostanában pedig technobulik helyszíne lett.

 • Köztünk élő cigányok

  romák és nem romák a nyóckerben

  Séta hegedűs bácsival, zálogházzal és kortárs művészettel: romák és nem romák személyes találkozása a “nyóckerben”

 • Ortodox keresztények Pesten

  hagyományőrzés a Belvárosban

  A keleti keresztények, akik a nagy egyházszakadás (1054) során váltak le a római egyházról, önálló egyházközségeket (például szerb, román, orosz) alkotnak Magyarországon is. A kereszténység eredeti tanaihoz – Jézus és a 12 apostol tanításaihoz – ragaszkodó ortodoxok körülbelül 14 ezren élnek hazánkban.

Gender+Szerelem

Nem? Igen!

Mekkora a különbség a férfiak és a nők Budapestje között? És hogy élnek köztünk azok, akik nem kívánják magukat a fenti két kategóriába besorolni? Sétáink során körbejárjuk, hogyan alakultak a gender-viszonyok a fővárosban régen és ma.

 • Szecesszió és divat

  Nőket a köztérre!

  Hogyan változtatta meg az új stílus, a szecesszió és az art deco a városképet? A 19. század végére új világkép és egyben új divatstílus kopogtatott be Európába, ami gyökereiben változtatta meg a női divatot és Pest-Buda “öltözékét”

 • Csillámporos pesti Broadway

  Vidám séta a varieték és revük világába

  Nevess együtt egy profi komikussal! Lokálok, mulatók, varieték – a századfordulóra telítődött a főváros. Felkeressük az 1945 előtti Pest szimplakertjeit, amik tömegével vonzották a külföldi turistákat, és mulattatták a főváros közönségét.

 • A világ igaza

  séta és filmvetítés eredeti helyszínen

  Ki volt az a hős apáca, aki a német megszállás alatt zsidó kisgyerekeknek adott menedéket, majd az egypártrendszer kezdetével maga is üldözötté vált, el kellett hagynia a kolostort és haláláig vidéken dolgozott civil óvónőként?

Gazdagréten a szomszédokkal

a felejthetetlen sorozat eredeti forgatási helyszínei

regisztrálj most!