a Sétaműhely bemutatja

Szecesszió és divat

Nőket a köztérre!

Sétáltál már velünk?

Ha tetszett a séta, add tovább! Megosztással a mi munkánkat is segíted. Köszönjük.

  • Séta ára 3500 Ft
  • Időtartam 2,5 óra

Jelentkezés a sétára Válassz időpontot és vedd meg sétajegyed online

  • Jelentkezés

Gyülekezés és indulás

1053 Budapest, Ferenciek tere 9.a Belvárosi Ferences-templom előtt Térkép

Akadálymentes séta

"Hajh, igen emlékszem: mindig az a fűző,
Omló, habos szoknya, vérünket fölűző,
Parfümös kis nadrág, finom batiszt-játék
De mindig az a cél, mindig az a szándék.”

Ady Endre
költő

Hogyan változtatta meg az új stílus, a szecesszió és az art deco a városképet? A 19. század végére új világkép és egyben új divatstílus kopogtatott be Európába, ami gyökereiben változtatta meg a női divatot és Pest-Buda “öltözékét”

A szecesszió nemcsak a hagyományokat őrző, historizáló városépítészettel szállt szembe, de alapjaiban változtatta meg a századfordulón a budapesti felső- és középosztály életformáját. A belváros a szó szoros értelmében és képletesen is “virágozni” kezdett. A kétemeletes bérházak helyett már az új stílust követve húzták fel a rézverettel és Zsolnay-pirogránittal díszített, gyakran vegyes funkciójú épületeket üvegvitrines utcai portálokkal és az új stílusra jellemző kanyargós indákkal.

A közterek megteltek, és bár a kávéházakban ekkor még főleg férfiak üldögéltek, már már egyre több hölgy járta az egyre-másra nyíló bazárokat. A Váci utca környékén új, korszerű banképületek, látványos nagyáruházak és elegáns üzletek nyíltak. Az új stílus  kulturális és társadalmi mozgalma pedig nagy léptekkel alakította át közlekedési eszközeinket, vásárlási szokásainkat és a 19. század kényelmetlen, mozgásra, sportra, munkára alkalmatlan női viseletét is.

Sétánkon megtudjuk, mkor dobta le a fűzőt a Centrál Kávéház legismertebb női törzsvendége, és azt is, hol nyílt meg az első nagyáruház. Vajon ki találta ki elsőként az árcédulát, véget vetve ezzel a piacos alkudozásnak? És melyik divatlapban jelent meg először, hogy Párizs és Róma után Budapest számít a kontinens harmadik divatközpontjának?

Mi mindent fogunk látni:

  • Mindent, ami a századforduló híres passzázsaiból megmaradt
  • Megszámoljuk, hogy Merkur istennek hány szobra vigyázza az elegáns kereskedőutcákat
  • Megtudjuk, hol van a város legrégebbi virágboltja, és hol vásároltak a hölgyek kesztyűt, kalapot és kelméket. Mit csináltak ez alatt a férfiak, és honnan szerezték be az inget és a zsebórát?
  • Miért nem árusítottak semmit a Hecht Jónás és fiánál? És vajon hány házban lakott és árusított Diamant Samu szűcs és fiai? Ki kezdett el Magyarországon először kerékpárt és teniszlabdát árusítani?
  • a Török Bankház és a Szénásy Nagyáruház mellett megnézzük, mi maradt meg a Rózsavölgyi szecessziós enteriőrjéből az 1961-es túzvész után

A sétavezető üzeni:

FIGYELEM! Az új évet az új, kibővített sétánkkal ünnepeljük. Ha tavaly láttad, és szeretnél újra eljönni, megéri, mert rengeteg új információval gazdagodhatsz. Hozz magaddal még egy vendéget, és számodra ingyenes a program.

 

 

Sétáltál már velünk?

Ha tetszett a séta, add tovább! Megosztással a mi munkánkat is segíted. Köszönjük.A sétát vezeti

Mehetünk? Sétára fel!Vedd meg sétajegyed online

Válassz időpontot

Ajánljuk figyelmedbe